Super Express» Archiwum» Śledziowa rozpusta

Śledziowa rozpusta

Jak długo moczyć śledzie, by nie były słone? Pozbycie się nadmiaru soli może trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Słynna Lucyna Ćwierczakiewiczowa zalecała nawet 36-godzinne moczenie śledzi w mleku.

Można też wymoczyć je w wodzie, ale mleko nadaje śledziom delikatniejszy smak. Osoby, które lubią śledzie marynowane, a nie mogą jeść octu, powinny wymoczyć solone ryby w maślance. Nada im ona nieco kwaskowaty smak i specyficzną kruchość.

Przed zalaniem olejem wyfiletowaną i pokrojoną rybę warto uszlachetnić, np. wrzucając do słoika plasterki cebuli i cytryny. Jeżeli ktoś woli bardziej oryginalny smak, może śledzie posmarowane ząbkiem czosnku przesypać majerankiem lub oregano i dopiero zalać olejem.

Śledź w winie musztardowym

Składniki: 4 śledzie, 5 pieczarek marynowanych, 4 korniszony, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 2 jajka na twardo, 1/2 cytryny, dodatki do przybrania: cytryna, pomidor, natka pietruszki, papryka marynowana, musztarda.

Sposób przyrządzenia: Wymoczone, oczyszczone śledzie filetujemy, opłukujemy i osuszamy. Układamy na półmisku i kropimy sokiem z cytryny. Z jednej strony obkładamy posiekanymi pieczarkami, z drugiej drobno pokrojonymi korniszonami. Polewamy sosem z wina utartego z majonezem zmieszanym z musztardą. Przybieramy ćwiartkami jajek na twardo, gałązkami natki pietruszki i kawałkami cytryny.

Śledź pod pierzynką

Składniki: 4 solone śledzie, 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 2 małe ugotowane buraki, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 soczyste cebulki, 1 mały pojemnik śmietany, 4 łyżki majonezu, sok z cytryny do smaku, grubo starty pieprz.

Sposób przyrządzenia: Wymoczone i osuszone śledzie kroimy w paski, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, podobnie obrane buraki. Jajka i cebulki siekamy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

W szklanym płytkim naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, cebulkę, śledzia i zalewamy połową sosu majonezowo-śmietanowego. Znowu warstwami kładziemy cebulkę, buraki i pozostały sos. Wierzch posypujemy posiekanym jajkiem na twardo. Sałatkę wstawiamy co najmniej na 2-3 godziny do lodówki.

Roladki z orzechami

Składniki: 30 dag płatów śledziowych, 2 jajka na twardo, 1 małe jabłko, 5 dag cebuli, 10 dag posiekanych włoskich orzechów, majonez, drobny szczypiorek, pieprz.

Sposób przyrządzenia: Wymoczone płaty śledziowe dzielimy wzdłuż na pół. Cebulkę, jabłko, jajka na twardo drobniutko siekamy i łączymy z posiekanymi orzechami włoskimi. Dodajemy stopniowo majonez i doprawiamy do smaku pieprzem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch pasków śledzia, zwijamy w ruloniki, układamy i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Śledzie z marynatami

Składniki: 6 śledzi, 3 ogórki kiszone, 15 dag posiekanych grzybków marynowanych, 1 marynowana papryka, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 mały przecier pomidorowy, szczypta chili, natka pietruszki.

Sposób przyrządzenia: Wymoczone śledzie kroimy w dzwonka. Układamy na półmisku. Ogórki, grzybki i paprykę kroimy w drobną kostkę i łączymy z olejem i koncentratem pomidorowym doprawionym chili. Tak przygotowaną pastę łączymy ze śledziami i wykładamy na półmisek, dekorując natką pietruszki.

Robert Sowa (40 l.) szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski, założyciel elitarnego Klubu Szefów Kuchni

- Śledzie można przyrządzać na słono, słodko, kwaśno, korzennie i na tysiące innych sposobów. Na przykład z orzechami! Po wymoczeniu w mleku śledzie należy obtoczyć w grubo zmielonej panierce z pieprzu, gorczycy i kolendry, posypać jabłkiem i selerem naciowym pokrojonym w kostkę i zalać jogurtem zmieszanym z sokiem z cytryny oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Efektowne i smaczne.

Polecam matiasy norweskie. Mają ładną kremową barwę, są delikatne w smaku i bogate w witaminy.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij nk udostepnij
update counter
Najnowsze plotki i skandale zawsze z Tobą. se.pl na komórce i tablecie!
Najczęściej komentowane
se app Pobierz na iPhone Pobierz na iPad Pobierz na Androida