Jak przechowywać warzywa

2013-09-30 4:00

W ciągu sezonu nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich wyhodowanych, warzyw. Co z nimi zrobić? Jeśli chcemy korzystać z zebranych plonów przez dłuższy czas, musimy zadbać o ich prawidłowe przechowywanie.

Warzywa do przechowywania muszą być świeżo zebrane, niezwiędnięte i nieuszkodzone. W przeciwnym razie będą gnić i pleśnieć. Sposoby przechowywania są różne. Oto najlepsze z nich:

- Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, selery, ziemniaki, buraki) można aż do wiosny trzymać w piwnicy. Musi ona jednak spełniać pewne warunki: być przewiewna, mieć dość niską temperaturę - zimą ponad 0 st. C, latem poniżej 10 st. C i optymalną wilgotność. Najlepiej warzywa ułożyć w ażurowych skrzynkach i posypać wilgotnym piaskiem. Ważne, aby odciąć nać, oczyścić je z ziemi.

- Kapustę głowiastą najlepiej przechowywać tak jak warzywa korzeniowe, ale nie posypywać piaskiem. W ten sposób zachowa świeżość około 5 miesięcy.

- Cebulę i czosnek należy przechowywać w suchym chłodnym miejscu, najlepiej zapleść w warkocze i powiesić.

- Warzywa kiszone - kapustę, ogórki można trzymać nawet przez 7 miesięcy.

- Warzywa mrożone - nie zmieniają smaku i wyglądu, nie tracą wartości odżywczych przez ok. 8 miesięcy.

Uwaga! Warzywa nie powinny być trzymane w foliowych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, ponieważ takie przechowywanie spowoduje ich gnicie..

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki