Przepisy na przetwory: Wino z owoców dzikiej róży

2011-09-17 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino z owoców dzikiej róży. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina z owoców dzikiej róży.

Wino z owoców dzikiej róży
Koszt: 24 zł

Składniki: 5 kg owoców, 8 litrów wody, 3 kg cukru, 10 g kwasu cytrynowego, 4 g pożywki, drożdże winne Madera

Sposób przygotowania: Oczyszczone z pestek, dojrzałe (najlepiej po przemarznięciu) owoce zalać w gąsiorze 6 litrami gorącej wody. Po ostygnięciu część płynu zlać, rozpuścić w nim 50 dag cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz drożdże, najlepiej przygotowane już jako matka drożdżowa. Wymieszać, dodać do gąsiora i zatkać otwór korkiem z waty. Postawić w dość ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni. Kilkakrotnie wstrząsać. Następnie przecedzić przez sito, owoce wycisnąć. Wytłoczyny zalać 2 litrami ciepłej wody i po 24 godzinach wygnieść i znów przecedzić. Zlać oba moszcze i jeśli nie będzie 10 litrów, uzupełnić wodą z pozostałym cukrem (jeśli będzie, to w części płynu rozpuścić cukier). Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilku tygodniach ściągać wino. Po sklarowaniu rozlać do butelek.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki