Super Express» Kobieta» Kuchnia» Przepisy na przetwory: Wino z ryżu. Przepis na wino z ryżu

Przepisy na przetwory: Wino z ryżu

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino z ryżu. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina z ryżu.

Wino z ryżu
Koszt: 29 zł

Składniki: 1,5 kg ryżu, 4-4,3 kg cukru, 11 litrów wody, 3 cytryny, 20 dag rodzynek, 2 gałki muszkatołowe, 12 ziaren ziela angielskiego, po szczypcie: cynamonu, tymianku i mięty, drożdże do wina białego, pożywka

Sposób przygotowania: Ryż (bez gotowania) dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, a następnie wsypać do gąsiora. Cytryny obierać ze skóry oraz z białych skórek, porozrywać na mniejsze kawałki i wrzucić do gąsiora. Dodać przyprawy i rodzynki. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać do gąsiora. Na koniec dodać uprzednio przygotowane drożdże oraz dosypać pożywkę. Wino pozostawić do fermentacji na miesiąc. Odcedzić, płyn zlać do innego gąsiora i odstawić na kilka miesięcy, aż wino przejdzie fazę cichej fermentacji. Po tym czasie można zlać wino do butelek.

ewydanie

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij nk udostepnij
update counter
Najnowsze plotki i skandale zawsze z Tobą. se.pl na komórce i tablecie!
Najczęściej komentowane
se app Pobierz na iPhone Pobierz na iPad Pobierz na Androida