Super Express» Kobieta» Kuchnia» Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać. Przepis na sok z jeżyn

Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

Sok z jeżyn Koszt: 12 zł Składniki: 1 kg jeżyn, 70 dag cukru

Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Warto je jeść szczególnie teraz, kiedy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić różne przetwory. Powiemy, jak przyrządzić smaczny sok z jeżyn.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Czyste jeżyny zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Po tygodniu sok przecedzić, wlać do garnka i gotować 7 minut. Wlać do wyparzonych wcześniej słoiczków i zakręcić. Słoiki z sokiem można pasteryzować, aby zachować je na dłużej.

ewydanie

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij nk udostepnij
update counter
Najnowsze plotki i skandale zawsze z Tobą. se.pl na komórce i tablecie!
Najczęściej komentowane
se app Pobierz na iPhone Pobierz na iPad Pobierz na Androida