Super Express»

Kobieta

»

Przepisy na dania wigilijne

» ŚWIĘTA 2012: Jak zrobić BARSZCZ - przepis na barszcz czerwony na wigilię. 12 potraw, barszcz, barszcz czerwony, barszcz z uszkami, dania wigilijne, Krystyna Sienkiewicz, potrawy wigilijne, przepis, przepisy, przepisy na dania wigilijne, tradycyjne potrawy wigilijne, wigilia

ŚWIĘTA 2012: Jak zrobić BARSZCZ - przepis na barszcz czerwony na wigilię

Przepis na tradycyjny barszcz wigilijny według aktorki Krystyny Sienkiewicz. Składniki, czas przygotowania, porcja. Czas przygotowania: 60 minut + 1 doba na odstanie. Trudność: łatwy. Podane składniki: 2 osoby. Oto przepis, jak zrobić barszcz czerwony.

KWAS BURACZANY - składniki

- 2 kg buraków obranych i poćwiartowanych
- 2 duże pietruszki obrane i pokrojone w talarki
- 2 marchewki obrane i pokrojone w talarki
- 1 spory seler
- 5 kwaśnych jabłek poćwiartowanych i pozbawionych pestek
- duża główka czosnku
- 2 litry przegotowanej, letniej wody
- 2 łyżki "zupne" soli
- liście wiśni w sezonie
- kilka liści laurowych

BARSZCZ (porcja dla 2 osób)

- 50 dag buraków czerwonych
- duży pęczek włoszczyzny
- 1/4 szklanki wywaru z grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- sok z 1 cytryny
- sól, cukier i pieprz do smaku

>>> Przepisy na dania wigilijne na SE.pl

KWAS BURACZANY - sposób przygotowania

Buraki, inne warzywa, jabłka i przyprawy zalewam przegotowaną wodą i odstawiam w ciepłe, ale ciemne miejsce na minimum trzy dni, chociaż kwas najlepszy jest po pięciu.

BARSZCZ - sposób przygotowania

Umyte buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w niedużej ilości wody. Oczyszczoną i umytą włoszczyznę zalewamy wrzątkiem i na małym ogniu gotujemy bulion warzywny. Dodajemy cebulę opieczoną na rumiano, ziele angielskie i liście laurowe.

Ostudzone buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Gdy wywar jest gotowy, a warzywa miękkie, dodajemy starte buraki, kwas buraczany, zmiażdżony czosnek, sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku. Na końcu dolewamy wywar z grzybów. Można w tym celu wykorzystać wywar, który został nam z grzybów gotowanych do pierogów czy uszek.

Barszczu z burakami nie gotujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zestawiamy z ognia.

Dodajemy łyżkę oleju i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny, by barszcz nabrał smaku i pięknej rubinowej barwy.

Przepis poleca: aktorka Krystyna Sienkiewicz

ewydanie

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij nk udostepnij
update counter
Najnowsze plotki i skandale zawsze z Tobą. se.pl na komórce i tablecie!
Najczęściej komentowane
se app Pobierz na iPhone Pobierz na iPad Pobierz na Androida