Czekolada ochroni cię przed... otyłością! Według naukowców obniża też poziom cukru we krwi!

2014-04-04 14:30

Te badania stawiają na głowie dotychczasową wiedzę na temat słodyczy! Dotąd czekoladę postrzegano jako źródło kłopotów z wagą i ze zdrowiem. Jednak nic bardziej mylnego. Jak dowodzą naukowcy, czekolada może wręcz pomóc w walce z otyłością, a nawet cukrzycą!

Najnowsze badania na ten temat opublikowano w "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Naukowcy pod kierownictwem dr Andrew Neilsona z Louisiana State University udowodnili tam, że przeciwutleniacz zawarty w kakao zapobiegł przybieraniu wagi u myszy, a także obniżył poziom cukru w jej krwi. Składnik ten odpowiada za zmniejszenie apetytu, dobrze wpływa też na mózg. A jest go szczególnie dużo w ciemnej czekoladzie!

Jak czytamy w Daily Mail, naukowcy twierdzą, że odpowiada za to sposób w jaki trawiony jest błonnik zawarty w ziarnie kakaowym. Bakterie naszego przewodu pokarmowego przerabiają go m.in. na związki przeciwzapalne. A te wspomagają układ krążenia i chronią tętnice przed uszkodzeniem...

Czyli rację mieli ci, którzy twierdzili, że kawałek czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodził. Tej ciemnej może nawet pomóc.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki