Przepisy anty rakowe

2013-07-31 4:00

Cały świat wydaje miliardy na poszukiwania leku na raka, a polscy naukowcy przetrząsnęli kuchenne szuflady i tam odnaleźli skuteczny środek na nowotwory. Okazało się, że pieprz i kurkuma doskonale chronią przed tą groźną chorobą. Odkrywcy diety, Janusz (70 l.) i Barbara (60 l.) Piciowie, specjalnie dla Czytelników "Super Expressu" przedstawiają przepisy na lecznicze potrawy.

O cudownej diecie, którą uznają największe sławy polskiej onkologii, pisaliśmy wczoraj. Dziś jej twórcy zdradzają szczegóły. Kuracja trwa trzy miesiące. Pierwszym etapem jest detoksykacja, czyli rezygnacja z mięsa na cały okres diety. W tym czasie należy pić mieszankę ziołową (przepis poniżej) przed głównymi posiłkami, których przykłady podajemy poniżej. Głównymi przyprawami w diecie jest kurkuma, pieprz i zioła. Kurkuma zmieszana z pieprzem zabija komórki rakowe. Olej lniany i oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy zastępują tłuszcze mięsne. Po trzymiesięcznej kuracji należy z mięs jeść tylko ekologiczne kurczaki, indyki, króliki i ryby oraz kasze, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Uwaga! Stosując dietę, nie rezygnuj z leczenia i skontaktuj się z lekarzem!

Przepis na zioła detoksykacyjne

Stołową łyżkę szałwii, po pół łyżki mięty, melisy i dziurawca parzyć 10 minut w 250 ml wody. Pić przed posiłkami przez dwa tygodnie. Potem zrobić dwa tygodnie przerwy. Cykl należy powtórzyć.

Pasta z soczewicy

Do szklanki ugotowanej soczewicy dodać 1 uduszoną na wodzie cebulę z kurkumą i pieprzem oraz ząbkiem startego czosnku, dodać 2 łyżki oleju z siemienia lnianego i szczyptę kminku, majeranku, soli, pół łyżki ziół prowansalskich, łyżkę zielonej pietruszki, koperku. Po dodaniu składników chwilę jeszcze pastę pogotować i dokładnie potem zmiksować, przed podaniem schłodzić.

Antyrakowa przyprawa

20 g kurkumy zmieszać z 5 g pieprzu. Dodać mieszankę do zup, gulaszów, sosów, sałatek, surówek.

Cebulowa pasta na śniadanie

Pasta do chleba: cebula, kurkuma i pieprz. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, 2-3 cebule pokrojone w kostkę zmieszać z olejem, dodać jedną łyżeczkę kurkumy z pieprzem i ząbek rozgniecionego czosnku. Smażyć ok. 5 sekund i zaraz dusić cebulę do miękkości w małej ilości wody.

Zupa z kapustą czerwoną

Do 2 litrów wrzątku dodać startą marchew, 5 ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę, pół łyżki pieprzu, rozgnieciony czosnek, pół szklanki soczewicy, zielone liście pora, pół łyżeczki estragonu. Gotować do miękkości. Dodać osobno ugotowaną kapustę z wodą (gotować aż kapusta będzie miękka), 1 litr wody z ogórków kiszonych, pół łyżeczki mielonego kminku, natkę pietruszki, łyżeczkę jogurtu.

Kisiel owocowy

Ugotować 1 litr kompotu z sezonowych owoców, dodać miodu i zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki