Kuchnia

Super Express

»

Kobieta

»

Kuchnia

»

Ryba zapiekana z mozzarellą

Ryba zapiekana z mozzarellą

  • Data publikacji: 2008.05.26 12:58
  • Data akutalizacji: 2008.05.26

Składniki

  • 20 dag filetów z ryby
  • najlepiej z soli
  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 4 dag masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 gomółka sera mozzarella
  • 2 łyżki świeżych siekanych ziół: bazylii i tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposob przygotowania

Cukinię myjemy i kroimy w długie, cienkie plastry. Marynujemy w oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Pomidor i mozzarellę kroimy w plastry. Rybę po umyciu i osuszeniu oprószamy mąką i ziołami. Smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle, aż się zrumieni z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie grillujemy lub podpiekamy na ruszcie w piekarniku plastry cukinii i pomidora. Na podsmażoną rybę kładziemy podpieczoną cukinię, a na wierzchu plastry mozzarelli. Wszystko zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku 3-4 minuty - do rozpuszczenia sera. Podajemy rybę na ogrzanych talerzach, polaną zimnym sosem pomidorowym i udekorowaną podpieczonymi plasterkami pomidora.

Dodaj komentarzAktualna ocena: 0,0
Ocena:

NA ŻYWO - RELACJA Se.pl, zdrowie: Warszawski Senior: Buduj jesienną odporność!

RELACJA NA ŻYWO na Se.pl - NAJNOWSZE INFORMACJE w temacie zdrowie. Krótsze dni, brak słońca, kapryśna pogoda i wszędobylskie zarazki. To wszystko wystawia nasz organizm na niebezpieczeństwo infekcji. Aby nie dać się przeziębieniu i jesiennemu przesileniu, warto zadbać o swoją odporność.więcej

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Sezon na grzyby rozpoczęty! W lasach już zaroiło się od kurek, pojawiły się nawet borowiki i podgrzybki. Niestety, nie wszystkie okazy nadają się do jedzenia. A część z nich jest nawet śmiertelnie trująca!więcej

      Galerie