Kuchnia

Super Express

»

Kobieta

»

Kuchnia

»

Geś nadziewana na dziko

Geś nadziewana na dziko

  • Data publikacji: 2008.05.26 12:58
  • Data akutalizacji: 2008.05.26

Składniki

  • 1 gęś
  • sól
  • majeranek.
  • Nadzienie:
  • 1 wątroba z gęsi lub 15 dag wątróbek drobiowych
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 dag suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 30 dag mielonego mięsa
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki kminku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka smalcu

Sposob przygotowania

Sprawioną gęś nacieramy solą i zostawiamy na 2 godziny. Bułki zalewamy wodą, by zmiękły. Namoczone poprzedniego dnia grzyby podgotowujemy. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w talarki i podsmażamy na tłuszczu. Wątróbkę mielimy razem z grzybami, podsmażoną cebulą i bułkami. Dodajemy mielone mięso, jajka, sól roztartą z czosnkiem i pieprz. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy nim jamę brzuszną gęsi, zaszywamy otwór białą nicią. Gęś nacieramy majerankiem, wkładamy do brytfanny, dodajemy tłuszcz i pieczemy 2 godziny pod przykryciem, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i skrapiając zimną wodą. Gdy gęś będzie miękka, zdejmujemy pokrywę i pieczemy tak długo, aż się zrumieni, a po nakłuciu skóry obok szwu nie będzie wypływał z farszu sok. UWAGA Gęś (nadziewaną), podobnie jak i indyka, pieczemy licząc 20 minut na każde 50 dag mięsa, dlatego tak ważne jest zważenie drobiu przygotowanego już do pieczenia.

Dodaj komentarzAktualna ocena: 13,0
Ocena:
Stylistka Olejnik: Mężczyźni mają słabość do takich kobiet! CO?

Stylistka Olejnik: Mężczyźni mają słabość do takich kobiet! CO?

Stylistka Moniki Olejnik, Waginna Papina, stanęła w jej obronie. Uważa, że dzennikarka jest seksowna, zadbana i ma perfekcyjną sylwetkę. Zgadzacie się?więcej

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Sezon na grzyby rozpoczęty! W lasach już zaroiło się od kurek, pojawiły się nawet borowiki i podgrzybki. Niestety, nie wszystkie okazy nadają się do jedzenia. A część z nich jest nawet śmiertelnie trująca!więcej

      Galerie