Kuchnia

Super Express

»

Kobieta

»

Kuchnia

»

Geś nadziewana na dziko

Geś nadziewana na dziko

  • Data publikacji: 2008.05.26 12:58
  • Data akutalizacji: 2008.05.26

Składniki

  • 1 gęś
  • sól
  • majeranek.
  • Nadzienie:
  • 1 wątroba z gęsi lub 15 dag wątróbek drobiowych
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 dag suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 30 dag mielonego mięsa
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki kminku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka smalcu

Sposob przygotowania

Sprawioną gęś nacieramy solą i zostawiamy na 2 godziny. Bułki zalewamy wodą, by zmiękły. Namoczone poprzedniego dnia grzyby podgotowujemy. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w talarki i podsmażamy na tłuszczu. Wątróbkę mielimy razem z grzybami, podsmażoną cebulą i bułkami. Dodajemy mielone mięso, jajka, sól roztartą z czosnkiem i pieprz. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy nim jamę brzuszną gęsi, zaszywamy otwór białą nicią. Gęś nacieramy majerankiem, wkładamy do brytfanny, dodajemy tłuszcz i pieczemy 2 godziny pod przykryciem, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i skrapiając zimną wodą. Gdy gęś będzie miękka, zdejmujemy pokrywę i pieczemy tak długo, aż się zrumieni, a po nakłuciu skóry obok szwu nie będzie wypływał z farszu sok. UWAGA Gęś (nadziewaną), podobnie jak i indyka, pieczemy licząc 20 minut na każde 50 dag mięsa, dlatego tak ważne jest zważenie drobiu przygotowanego już do pieczenia.

Dodaj komentarzAktualna ocena: 13,0
Ocena:
krzysztof 18.09.2014, 21:32
Bo nie ktorzy ludzie to bezmózgi nie lubia artura, maja to niby wszystko w dupie a siedza i kukaja na ... więcej
Alden 18.09.2014, 21:12
Ale hipokryci...jak Polanski odmówił naszej kadrze jechaliście po nim. Gdy się zgodził - to samo.Gdy znowu zrezygnował - to samo. więcej
Aaer 18.09.2014, 20:57
Polska vs Rosja na żywo za darmo tylko chyba tutaj jest: ►►►►►►►► qr.net/PolskavsRosja Polska vs Rosja na żywo za darmo ... więcej
Polka pokonała grypę. Obiecujące wyniki badań dr Marty Łukszy

Polka pokonała grypę. Obiecujące wyniki badań dr Marty Łukszy

Czyżby dzięki polskiej badaczce podstępna grypa została ostatecznie pokonana? Doktor Marta Łuksza, pracująca na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku, odkryła metodę prognozowania kolejnych mutacji wirusów grypy.więcej

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Sezon na grzyby rozpoczęty! W lasach już zaroiło się od kurek, pojawiły się nawet borowiki i podgrzybki. Niestety, nie wszystkie okazy nadają się do jedzenia. A część z nich jest nawet śmiertelnie trująca!więcej