Kuchnia

Super Express

»

Kobieta

»

Kuchnia

»

Pączki z jabłkami

Pączki z jabłkami

  • Data publikacji: 2008.05.26 12:57
  • Data akutalizacji: 2008.05.26

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 18 dag rodzynków
  • 1 jabłko np. antonówka
  • 2 dag skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposob przygotowania

Z mąki, drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Gdy jest gładkie i elastyczne, dodajemy obrane i starte jabłko, skórkę z cytryny i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu, a gdy zaczyna lekko dymić, jedną łyżką nabieramy ciasto z miski, a drugą strącamy do smażenia. Pączki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, a przed podaniem, lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarzAktualna ocena: 20,0
Ocena:
Halloween 2014. Pomysły na PROSTE i mroczne PRZEKĄSKI na Halloween

Halloween 2014. Pomysły na PROSTE i mroczne PRZEKĄSKI na Halloween

Halloweenowa impreza tuż tuż, a Ty wciąż nie masz pomysłu co przygotować do jedzenia? Sprawdź proste i szybkie przepisy na halloweenowe przekąski.więcej

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Sezon na grzyby rozpoczęty! W lasach już zaroiło się od kurek, pojawiły się nawet borowiki i podgrzybki. Niestety, nie wszystkie okazy nadają się do jedzenia. A część z nich jest nawet śmiertelnie trująca!więcej