Kuchnia

Super Express

»

Kobieta

»

Kuchnia

»

Pączki z jabłkami

Pączki z jabłkami

  • Data publikacji: 2008.05.26 12:57
  • Data akutalizacji: 2008.05.26

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 18 dag rodzynków
  • 1 jabłko np. antonówka
  • 2 dag skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposob przygotowania

Z mąki, drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Gdy jest gładkie i elastyczne, dodajemy obrane i starte jabłko, skórkę z cytryny i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu, a gdy zaczyna lekko dymić, jedną łyżką nabieramy ciasto z miski, a drugą strącamy do smażenia. Pączki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, a przed podaniem, lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarzAktualna ocena: 20,0
Ocena:
Hmmm 19.09.2014, 03:16
TYLKO i WYLACZNIE wina prezesa Bonka.Jemu nie zalezy na reprezentacj ABSOLUTNIE nie ,on kreci swoje lody, z tej maszynki do ... więcej
kIBIC 19.09.2014, 01:47
Mecz o 5 miejsce to IRAN - ROSJA !!! No chyba , że NRD :-) Sobota 20 września, godzina 13:40, ... więcej
as 19.09.2014, 01:43
ms2014siatka.blogspot.com ★★★ ★★★ ms2014siatka.blogspot.com ★★★ ★★★ ms2014siatka.blogspot.com ★★★ ★★★ ms2014siatka.blogspot.com ★★★ ★★★ ms2014siatka.blogspot.com ★★★ ★★★ ms2014siatka.blogspot.com ★★★ więcej
Polka pokonała grypę. Obiecujące wyniki badań dr Marty Łukszy

Polka pokonała grypę. Obiecujące wyniki badań dr Marty Łukszy

Czyżby dzięki polskiej badaczce podstępna grypa została ostatecznie pokonana? Doktor Marta Łuksza, pracująca na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku, odkryła metodę prognozowania kolejnych mutacji wirusów grypy.więcej

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Atlas grzybów jadalnych i trujących. Jakie grzyby zbierać? ZDJĘCIA

    Sezon na grzyby rozpoczęty! W lasach już zaroiło się od kurek, pojawiły się nawet borowiki i podgrzybki. Niestety, nie wszystkie okazy nadają się do jedzenia. A część z nich jest nawet śmiertelnie trująca!więcej