Spiżarnia Super Expressu: GRZYBY suszone, kiszone i solone. [PRZEPISY na grzyby]

2014-09-25 11:48

Smaczne i szybkie przepisy na potrawy z grzybów część druga. Wypróbuj już dziś!

Grzyby kiszone

Składniki:

* 1 kg świeżych grzybów,

* 20 g soli,

* 2 ząbki czosnku,

* 10 ziaren pieprzu,

* 12 ziaren ziela angielskiego,

* 3 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyścić, krótko przyciąć trzonki, opłukać i osuszyć. Lekko obgotować przez kilka minut, odsączyć i ochłodzić na sicie. Układać w kamiennym garnku, przesypywać solą i przekładać przyprawami. Grzyby układać zawsze kapeluszami do góry. Ostatnią warstwę grzybów posolić, przykryć czystym lnianym płótnem i wyparzonym talerzem, obciążyć kamieniem. Po kilku dniach sok, który wydzieli się podczas kiszenia, powinien przykryć grzyby. Jeśli nie, należy nalać na wierzch zimnej, przegotowanej i osolonej wody, w proporcji 25 g soli na 1 litr wody. Przechowywać w chłodnym miejscu do 4-5 miesięcy. Przed podaniem opłukać.

 

Grzyby solone

Składniki:

* 1 kg świeżych grzybów,

* 10-15 dag soli

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, starannie odsączyć. Większe kapelusze można pokroić na plastry. Układać w słojach lub w kamiennym garnku, przesypując grubymi warstwami soli. Gdy naczynie się zapełni, na wierzch posypać sól, lekko ugnieść, przykryć talerzem i obciążyć kamieniem. Po pewnym czasie sól się rozpuści i solanka przykryje grzyby. Tak przygotowane grzyby przechowywać w chłodnym miejscu. Przed użyciem opłukać lub wymoczyć w wodzie bądź w mleku, żeby pozbyć się nadmiaru soli.

Zobacz też: Spiżarnia "Super Expressu": Pyszne Dania z GRZYBÓW cz.1

Grzyby suszone

smażone

Składniki:

* 10 dag grzybów suszonych średniej wielkości,

* 1/4 l mleka,

* 1/2 l wody,

* 3 dag mąki,

* 1 jajko,

* 6 dag tartej bułki,

* olej do smażenia

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie umyć, wymoczyć w mleku przez 2 godziny, dodać wodę, ugotować do miękkości, odcedzić, odsączyć (wywar można zużyć do gotowania zupy czy sosu). Grzyby panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

 

Grzybowa z orzechami

Składniki:

* garść suszonych grzybów,

* 2 marchewki,

* 2 pietruszki,

* 1 cebula,

* 1 por,

* 2 ząbki czosnku,

* 1 łyżka suszonego oregano,

* kostka bulionu o smaku grzybowym,

* 2 łyżki masła,

* garść łuskanych orzechów laskowych,

* 1,5 l wody,

* 1/2 szklanki śmietany,

* 2 liście laurowe,

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić. Obrać i pokroić warzywa. Grzyby odcedzić i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło razem z warzywami. Smażyć 5 minut, następnie wrzucić do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem grzybowym. Dodać liście laurowe, oregano, doprawić solą i pieprzem. Gotować 40 minut na wolnym ogniu. Zmielić grubo orzechy. Ugotowaną zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać. Na talerzach posypać orzechami.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki