Spiżarnia Super Expressu: Grzyby suszone, kiszone i solone

2014-09-10 4:00

Wypróbuj nasze przepisy na dania z grzybów!

Sałatka z solonych

grzybów

Składniki:

* 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki,

* 1 słoiczek solonych grzybów,

* 1 cebula,

* łyżka kaparów,

* pojemnik gęstego jogurtu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Dodać pokrojone w cienkie plasterki grzyby, kapary, całość wymieszać z jogurtem. Wstawić na godzinę do lodówki.

Zobacz też: Spiżarnia "Super Expressu": Pyszne Dania z GRZYBÓW cz.1

Żur na kiszonych rydzach

Składniki:

* półlitrowy słoik kiszonych rydzów,

* 300 g wołowego szpondra,

* warzywa i przyprawy jak do rosołu,

* 1 średnia cebula,

* 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso i warzywa zalać trzema szklankami wody, dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać i dodać do gotującego się wywaru mięsno-warzywnego. Po 15 minutach dodać pokrojone na kawałki rydze i gotować wszystko jeszcze

przez 10 minut.

Dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami, posypać koperkiem.

Grzyby kiszone z kapustą

Składniki:

* 30 dag kiszonych grzybów,

* 30 dag kiszonej kapusty,

* 1 cebula,

* 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy,

* 2 łyżki cukru,

* pół łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Grzyby przelać na sicie zimną wodą i pozostawić, aby ociekły, potem pokroić je na paski. Kapustę odcisnąć z soku i pokroić. Cebulę drobno pokroić i przelać wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Grzyby, kapustę i cebulę wymieszać z cukrem i pieprzem. Dodać olej, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki