Super Express» Nowy Jork» Dobre bo Polskie» Dobre bo Polskie. Antek – lokal z finezją i smakiem. Dobre bo Polskie. Antek – lokal z finezją i smakiem

Dobre bo Polskie. Antek – lokal z finezją i smakiem

Restauracje na Greenpoincie, aby przyciągnąć i zatrzymać klientów, nie ograniczają się wyłącznie do serwowania smakowitych i zdrowych posiłków. W dynamicznie rozwijającej się dzielnicy, lokale zmieniają się wraz z gustami i upodobaniami odwiedzających je osób i polskie restauracje nie są tutaj wyjątkiem.

Miejscem, które przeszło jedną z największych metamorfoz na Greenpoincie jest z pewnością znana i lubiana restauracja Antek przy 105 Norman Ave. Jeszcze dwa lata temu wnętrze restauracji bardziej przypominało stołówkę, obecnie zaś jest jednym z najoryginalniej urządzonych w całej okolicy.  

– Przez wiele lat ludzie nie zwracali uwagi na wygląd lokalu, byle tylko kupić coś do jedzenia – wyjaśnia Stanisława Prenkiewicz, właścicielka restauracji. – Czasy jednak się zmieniają i zmienia się również Greenpoint. W pewnym momencie uznałam, że czas na gruntowny remont – dodaje.

O wnętrza zadbała architekt Barbara Lewandowska. Pomieszczenie zyskało odważne jaskrawe kolory tonowane jednak przez odpowiednio dobrane oświetlenie. Wszystko zostało wykonane z materiałów ekologicznych, a szczególnie efektownie wyglądają obite filcem ściany. W lokalu umieszczono również podświetlane panele opatrzone ekologicznymi sentencjami. Na nic jednak zdałyby się te wszystkie zabiegi, jeśli w Antku rzeczywiście nie można byłoby smacznie zjeść. Restauracja chociaż nie imponuje wielkością, to szerokie menu zadowoli najwybredniejszych smakoszy. – Naszą specjalnością są ryby, a szczególnie pstrąg, który cieszy się chyba największym wzięciem u naszych klientów – tłumaczy pani Stanisława. Same menu również zmieniamy bardzo często, tak aby co chwilę pojawiały się w nim jakieś nowe potrawy – dodaje.

W imponującej karcie dań oprócz wspomnianych ryb znajdziemy duży wybór zup, dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny, pierogi, placki po węgiersku, a także potrawy z grilla. Łącznie blisko 50 pozycji. Tutaj niewątpliwie każdy znajdzie coś dla siebie. Restauracja Antek to biznes niejako rodzinny. W prowadzeniu lokalu pani Stanisławie pomaga wnuczka, a syn Witek pełni często funkcję dostawcy.

– Dla mnie posiadanie własnej restauracji to niejako naturalna ścieżka rozwoju w gastronomicznym biznesie – wyjaśnia pani Stanisława, która wcześniej była również właścicielką sklepu spożywczego przy Nassau Ave, dzięki czemu gusta okolicznych mieszkańców poznała bardzo dobrze – i to zarówno Polaków jak i Amerykanów, gdyż odwiedzali mnie i jedni i drudzy. Podobnie zresztą jak i teraz w restauracji  – dodaje.

W lokalu codziennie w godz. 11.30 am do 5 pm serwowany jest dwudaniowy „special lunch”. Warto również podkreślić, że do obiadu podawana jest darmowa lampka wina, a na miejscu można skorzystać z bezprzewodowego internetu. Jednak zdaniem właścicielki te dodatki, choć istotne, nie są najważniejsze. – W tym biznesie dobry, dyplomowany kucharz to więcej niż połowa sukcesu – nie ma wątpliwości pani Stanisława. Nasz mistrz kuchni, Michał Olszak dba, aby dania były pożywne i zdrowe. A także potrafi podać je tak, że wyglądają równie dobrze jak smakują.

Tekst Marcin Żurawicz



Restauracja Antek

czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 11.30 am – 9 pm, w niedzielę w godz. 11.30 am -8 pm . Tel. 718-389-6859. Więcej informacji o lokalu można znaleźć na stronie internetowej:

www.antekrestaurant.com

ewydanie

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij nk udostepnij
update counter
Najnowsze plotki i skandale zawsze z Tobą. se.pl na komórce i tablecie!
Najczęściej komentowane
se app Pobierz na iPhone Pobierz na iPad Pobierz na Androida