Omega-3 na zdrowie!

2010-10-22 8:00

Występują głównie w rybach morskich, jak łosoś (norweski), dorsz, makrela, tuńczyk, śledź, wyławianych w zimnych wodach. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to prawdziwy skarb dla organizmu.

Odgrywają niebagatelną rolę zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu chorób, które już się pojawiły. Dziś już wiadomo, że pełnią one bardzo ważną rolę w utrzymaniu naszej sprawności fizycznej i umysłowej.

Mechanizm działania omega-3 polega na tym, że mają one wpływ na procesy biochemiczne w komórkach i tkankach, m.in. regulują pracę tzw. cytokin, kierujących układem odpornościowym. Z tej zależności wynika wiele innych korzyści z tych kwasów. I tak omega-3 mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (zapobiegają skrzepom), poprawiają ukrwienie mózgu, obniżają ciśnienie krwi, stabilizują poziom cholesterolu, obniżają ryzyko chorób nowotworowych, chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, łagodzą stany zapalne, działają przeciwbólowo, wspomagają terapię chorób o podłożu psychicznym. I, jak zapewniają naukowcy, nie jest to jeszcze kompletna lista korzystnych właściwości omega-3.

I tak niedawno okazało się, że kwasy te mogą być wykorzystywane w leczeniu mukowiscydozy, łuszczycy, egzem, liszaja rumieniowatego i innych poważniejszych chorób skóry. Panom znacznie poprawiają pracę ich układu moczowo-płciowego, zwiększają zdolności seksualne.

- Nie żałujmy więc sobie ryb morskich - przypomina dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. - Omega-3 mają w sobie wszystko to, co dla nas najlepsze. A ponieważ nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać tych kwasów, powinniśmy dostarczać je wraz z pożywieniem. Jeśli dwa razy w tygodniu spożyjemy rybę bogatą w omega-3, nasz organizm na pewno nam się odwdzięczy dobrym zdrowiem i pięknym wyglądem - zachęca.

Ci, którzy nie lubią ryb, zawsze mogą sięgnąć po tran. I tak np. ten z wątroby dorsza norweskiego, łowionego u wybrzeży północnej Norwegii, a więc z dala od cywilizacji, poza omega-3 zawiera cenne dla zdrowia witaminy A, D i E. Dla osób, nie gustujących w smaku tranu, jest wersja w postaci tranu wzbogaconego smakami owocowymi lub wersja w postaci kapsułek.

- Tran to znakomity lek przeciwgrypowy - przypomina dr Kozłowska-Wojciechowska. - Warto go popijać zwłaszcza w okresie, kiedy szaleją wirusy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły