Super Express» Rozrywka» Plotki» MAZUREK KAJMAKOWY, Ewa Wachowicz zdradza PRZEPIS. WIELKANOC 2013, WIELKANOC, WIELKANOC U EWY WACHOWICZ, PRZEPISY EWY WACHOWICZ, EWA WACHOWICZ PRZEPISY, EWA WACHOWICZ WIELKANOC, EWA GOTUJE, PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA

MAZUREK KAJMAKOWY, Ewa Wachowicz zdradza PRZEPIS

Kuchnia to królestwo Ewy Wachowicz (42 l.). Gospodyni programów "Ewa gotuje" i "Przez żołądek do serca" czuje się w niej jak ryba w wodzie. Tu gotuje, wymyśla nowe dania. A teraz, przed Wielkanocą, przygotowuje świąteczne potrawy.

Ogromna kuchnia połączona jest z jadalnią, w której znajduje się owalny stół. W Wielkanoc zastawiony będzie smakołykami przygotowanymi przez panią domu.

- Na stole znajdzie się tradycyjnie tarty chrzan, buraczki, bardzo dużo pieczonych mięs - szynki, pieczenie, schaby i boczki faszerowane, a z ciast tradycyjna baba wielkanocna oraz mój ulubiony mazurek kajmakowy - wylicza Wachowicz.

A po biesiadowaniu będą prezenty i psoty. W rodzinie Ewy dzieci dostają czekoladowe jajka i zajączki, a w lany poniedziałek wszyscy oblewają się wodą.

- W moim rodzinnym domu panuje jeszcze tradycja tzw. psotnej nocy. Między niedzielą wielkanocną a poniedziałkiem chłopcy malują okna wapnem, a dziewczyny nad ranem muszą je wymyć - ujawnia Ewa Wachowicz.

Mazurek kajmakowy

Ciasto: 300 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 300 g bakalii, 200 g konfitury morelowej

Polewa: 1 żółtko, 1 jajko, 70 g cukru pudru, 70 g masła, 1 cukier waniliowy, 50 g migdałów, 30 g bułki tartej, sok z 1/2 cytryny

Kajmak waniliowy: 1/2 l mleka, 400 g cukru pudru, 50 g masła, 1/2 laski wanilii

Żółtka ugotować na sitku nad gorącą wodą. Ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane zimne masło i cukier puder. Wyrabiać długim nożem. Dodać utarte żółtka, szybko wyrobić rękami. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.

Odłożyć niewielki kawałek schłodzonego ciasta. Resztę rozwałkować na kształt prostokąta. Nawinąć na wałek i przełożyć do formy, tak żeby przykryło dno. Okroić nadmiar. Z odłożonego ciasta i okrawków ulepić wałeczki o długości boków formy. Boki rozłożonego na dnie formy ciasta posmarować białkiem i przykleić wałeczki. Zrobić na nich nożem ozdobny wzorek. Nakłuć ciasto na dnie formy, żeby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30-40 minut.

Przygotować polewę. Żółtko i jajko roztrzepać. Miksując dodawać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny, roztopione i ostudzone masło, zmielone migdały i bułkę tartą, aż się wszystko połączy.

Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć konfiturę, pokrojone i namoczone, np. w alkoholu, bakalie. Zalać polewą. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 30-40 minut.

Zrobić kajmak. Cukier rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać cukier waniliowy. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zeskrobać z niej miąższ i dodać do mleka. Mieszać mleko na ogniu, aż zgęstnieje - co może potrwać 30-40 minut. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodać masło, aż się rozpuści. Gotowy kajmak przelać na mazurek. Ozdobić migdałami i kandyzowanymi skórkami owocowymi.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij nk udostepnij
update counter
Najnowsze plotki i skandale zawsze z Tobą. se.pl na komórce i tablecie!
Najczęściej komentowane
se app Pobierz na iPhone Pobierz na iPad Pobierz na Androida