Super Express» Rozrywka» Plotki» ODDAJ FARTUCHA, czyli kim jest MICHEL MORAN . MICHEL MORAN, MICHEL MORAN KIM JEST, KIM JEST MICHEL MORAN, MICHEL MORAN ODDAJ FARTUCHA, ODDAJ FARTUCHA, MICHEL MORAN RESTAURACJA, MICHEL MORAN BISTRO, MICHEL MORAN SKĄD POCHODZI, MICHEL MORAN SZEF KU

ODDAJ FARTUCHA, czyli kim jest MICHEL MORAN

Michel Moran urodził się we Francji, chociaż jego rodzice są Hiszpanami. Doświadczony szef kuchni, restaurator, juror w programie MASTERCHEF. Kim jest mężczyzna, który tak uroczo kaleczy język polski i mówi do uczestników kulinarnego show ODDAJ FARTUCHA?

Michel Moran urodził się we Francji. Jego rodzice to Hiszpanie. W gastronomii pracuje od 26 lat. W wieku 14 lat poczuł, że zaczyna go ciągnąć do kuchni.

Wykształcenie zdobywał w paryskiej szkole hotelarstwa "Jean Doruant" . Natomiast praktyki zawodowe odbywał
w pięciogwiazdkowym hotelu "Royle Monceau" zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji "Le Jardin", gdzie szefem kuchni był sam Gabriel Biscaye czy Bernard Loiseau. Jego kolegą, również praktykantem, był słynny Yannik Alleno - tak  przedstawiono Michela na oficjalnej stronie programu MASTERCHEF.

Słynny restaurator gotował w jednej z najstarszych restauracji w Paryżu "Auberge du Vert Galant", szwajcarskim hotelu "La Reserve", pięciogwiazdkowym genewskim hotelu "Beau Rivage" oraz w elitarnym klubie "Griffings".

Miał również do czynienia z luksemburską restauracją "La Lorraine", a następnie z "Mosconi".

To właśnie w Luksemburgu poznał ukochaną żoną Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Od 2004 roku jest szefem kuchni i właścicielem restauracji "Bistro de Paris", która mieści się w budynku OPERY NARODOWEJ w Warszawie.

Michel został wyróżniony francuskim odznaczeniem narodowym "Ordre du Mérite Agricole", przyznanym przez ministra rolnictwa, Dominique Bussereau, za promowanie narodowych produktów rolnych oraz ryb i owoców morza.

Moran nie ukrywa, że uwielbia dania proste. W jednym z wywiadów powiedział: - Jem dobrą rybę z grilla, steka, proste warzywa. Kiedy pracowałem u znakomitych kucharzy francuskich oni jedli proste rzeczy - np. omlet z pieczarkami. Każdy dobry kucharz tak działa, lubimy oczywiście spróbować nowości, ale przede wszystkim produkt musi być dobry. U siebie zjadłbym na pewno małże św. Jakuba i rybę z grilla. Bo to są świetne produkty, proste dania.

Z polskiej kuchni nie spróbował jeszcze czerwonego barszczu, ponieważ nie przepada za burakami.

W programie Magdy Mołek w ROLI GŁÓWNEJ przyznał się do swojego zamiłowania do soli. - Lubię sól. To jest niebezpieczne. Im więcej solimy, im bardziej lubimy sól, tym bardziej zaciera się granica - mówił podczas rozmowy.

Michel zasłynął również kalecząc język polski i stał się gwiazdą na miarę Joanny Krupy, kiedy ze smutną miną powiedział do uczestniczki programu ODDAJ FARTUCHA.

ewydanie

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij nk udostepnij
update counter
Najnowsze plotki i skandale zawsze z Tobą. se.pl na komórce i tablecie!
Najczęściej komentowane
se app Pobierz na iPhone Pobierz na iPad Pobierz na Androida