ROZRYWKA Gwiazdy Teleshow Kultura Disco-Polo
Se.pl rozrywka teleshow Top Chef. Gwiazdy od kuchni. Finał. Zapis relacji na żywo na SE.pl

Top Chef. Gwiazdy od kuchni. Finał. Zapis relacji na żywo na SE.pl

09.11.2016, godz. 22:03
Top Chef. Gwiazdy od kuchni
foto: Top Chef/materiały prasowe

Za nami finał Top Chef. Gwiazdy od kuchni. W finale zobaczyliśmy Beatę Oleszek, Rafała Maseraka i Piotra Vienio Więcławskiego. Kto otrzymał tytuł Top Chefa i wygrał 100 tysięcy złotych?

Top Chef. Gwiazdy od kuchni już za nami. W finale trzy gwiazdy powalczyły o tytuł Top Chefa i 100 tysięcy złotych. Byli to: Beata Oleszek, Rafał Maserak, Piotr Vienio Więcławski.

Każdy z uczestników musiał przygotować 5 popisowych dań. Nie było to łatwe! Kto poradził sobie najlepiej? Śledźcie zapis relacji na żywo z Top Chefa od godz. 20.40

22.04 Kończymy relację na żywo. Dziękujemy, że byliście z nami!

22.03 - Jakie emocje, słuchajcie, nie wiem, co powiedzieć - mówi Rafał. - Jakąś część pieniędzy na pewno przeznaczę na cel charytatywny, a z resztą nie wiem co zrobię - mówi.

22.02 Rafał jest w szoku! Anita Sokołowska rzuca mu się na szyję, wszyscy uczestnicy gratulują. - Wytańczyłeś sobie ten finał - mówi Ewa Wachowicz.

22.01 - Wygrywa osoba, która gotuje całym swoim ciałem, zmysłami, sercem - mówi szef Amaro. - Zwycięzcą tej edycji zostaje RAFAŁ! -

22.00 - Kto wygrał? - pyta Maciek Rock Wojciecha Modest Amaro.

21.59 - Przez trzy miesiące pokazaliśmy Polakom, że można gotować bez tych nowomodnych pierdół. Po prostu robić dobrą michę - mówi Maciej Nowak.

21.57 Za chwilę dowiemy się, kto został Top Chefem. Jury ogłosi werdykt na żywo! W studiu są wszyscy uczestnicy i widownia. Na widowni siedzą Top Chefowie z poprzednich edycji, zespół Jarzębina i bliscy finalistów.

21.47 - Te dania nie odbiegały poziomem od dań z innych finałów Top Chefa - mówi szef Amaro. I podkreśla, że ostateczna decyzja nie będzie łatwa.

21.46 Ewa Wachowicz pyta, co gwiazdy zrobią z nagrodą. Każdy deklaruje, że przeznaczy jakąś sumę na zbożny cel.

21.45 - Nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego, jakie są emocje w tym programie. Wielki szacunek dla Top Chefów - mówi Rafał Maserak. - Udział w tym programie to była jedyna moja szansa w życiu, żeby pokazać ludziom, że umiem gotować - mówi Vienio.

21.43 - Vienio, z twojego menu najbardziej zapamiętałem czarną soczewicę. Rafał, u ciebie babeczką z batatów - powiedział Maciej Nowak. Ewa Wachowicz chwali Beatę i dorsza Rafała z czarnym czosnkiem. A Wojciech Modest Amaro docenia zupę Vienia, stwierdził, że jest rewelacyjna. Chwali także kotlet Beaty i dorsza Rafała. - Długo się przygotowywałem do tego finału - mówi Rafał.

21.42 Za chwilę dowiemy się, kto został Top Chefem!

21.40 Vienio zaserwował pudding z mleka kokosowego z marakują i jagodami goji. Beata Oleszek podała sernik z kaszy jaglanej z sorbetem jeżynowym. A Rafał sernik z batatów z malinami i malinowym sosem.

21.37 Gwiazdom został do przygotowania tylko deser. Rafałowi ciągle czegoś brakuje. Nagle stwierdza, że do deseru poda sok z malin ze świeżymi malinami. Dwie minuty przed wydaniem dania biegnie po składniki i przygotowuje sos!

21.36 Beata Oleszek serwuje kotlet z dzika z burakami i węgorzem, Rafał polędwicę wołową ze śliwkami, słoniną i musem z buraka, a Vienio ośmiornicę na czarnej soczewicy z kawiorem i zielonym grochem.

21.35 - Patrzę na scenę gastronomiczną i proponuję ludziom różne rozwiązania - mówi Vienio.

21.32 Finaliści przygotowują się do wydania pierwszego głównego dania. Beata podała gołąbki z kaszą jęczmienną i borowikami, Vienio rosół cytrynowy z pstrągiem oraz salsą z pomidora i cebulą, a Rafał pomidorowe consomee z dorszem w czarnym czosnku i brukselką.

21.29 Gwiazdy wydały kolejne dania. Beata podała pierogi ruskie z prażoną kaszanką, Vienio smażoną cykorię z puree z dyni i jabłek, a Rafał pieczony pasternak z rydzami i masłem orzechowym.

21.28 - Menu Beaty strasznie mi się podoba. Polskie smaki, bardzo domowe - mówi Martin.

21.27 Finaliści zaserwowali pierwsze przystawki, po czym wrócili do kuchni. - Rydze na patelnię! - krzyczy Rafał.

21.26 Beata chce podać śledzia w śmietanie z sokiem z jarzębiny i jabłkiem. Rafał podał pierogi z kalarepy z łososiem oraz granitą z ogórków małosolnych, a Vienio tatar z tuńczyka z porem i pistacjami.

21.25 Do finałowego serwisu pozostało coraz mniej czasu. Za trzy minuty finaliści muszą podać pierwsze dania.

21.23 Beata robi pierogi ruskie z kaszanką. - Musisz pomyśleć, jakie będą porcje tego wszystkiego - mówi Wojciech Modest Amaro.

21.21 Wojciech Modest Amaro przychodzi poobserwować uczestników.

21.20 Po przerwie wracamy do gotowania. Beacie nie działa piekarnik! Prosi Rafała o pomoc, bo boi się, że nie zdąży upiec sernika. - Bardzo się zżyłam z Rafałem, tylko mieć takich przyjaciół - mówi.

21.09 Beata podaje śledzia z jarzębiną. - To będzie premierowe danie - zapowiada.

21.08 - To jest finał, Rafał stawia wszystko na jedną kartę - mówi Marcin Przybysz.

21.07 Beata wymyśliła, że do dzika i buraków doda węgorza. Martin nie bardzo wie, jaką ma wizję.

21.06 Vienio rządzi w kuchni i nie daje sobie nic narzucić, a Beata podchodzi z pokorą i prosi Martina o radę. Wypytuje z czym podać kotlet z dzika.

21.05 - Prawie wszystko już jest zrobione - mówi Marcin Przybysz, który ma pomagać Rafałowi. Stwierdza, że powykańcza menu i mówi Rafałowi, żeby zajął się deserem.

21.04 Minęła godzina, czas na zmianę Top Chefów!

21.03 Kasia spaliła orzechy. Próbowała dwa razy, nie wyszło jej. - Nie da się uprażyć całych orzechów i płatków migdałów, bo płatki się palą - tłumaczy. A Vienio stwierdza, że nie pomaga mu, bo go nie słucha.

21.02 Maserak szaleje w kuchni. Jury stwierdziło, że robi kuchnię eksperymentalną.

21.01 - Chcę mieć urozmaiconą kuchnię. Zaczęło się to u mnie tym, że przestałem jeść mięso - mówi Vienio. - Proste, dobre, swojskie, a jednocześnie z designem restauratorskim - opowiada o swoim menu Vienio.

21.00 - Sernik z kaszą jaglaną to taki zwykły pomysł - mówi Ewa Wachowicz. - Ten sernik będzie podany z musem z jeżyny - szybko odpowiada Beata. - Ten program otworzył mi głowę - dodaje.

20.59 - Wydaje mi się, że deser nie jest fajny - mówi Kasia o daniu Vienia.

20.58 Beata zapomina przepis na sernik z kaszy jaglanej. - Modliłam się do Ducha Świętego, żeby mnie natchnął i żeby się udało - mówi.

20.57 - Kalarepa ma taki kapuściany posmak i stwierdziłem, że będzie fajnie się komponowała na pierogach - mówi Rafał. - To jest wariat - podsumowuje Tomek.

20.56 - Ośmiornicę się parzy trzy razy po to, żeby białko się ścięło. Parzę trzy razy i gotuję 57 minut - mówi Vienio.

20.55 - Oglądałem finał poprzedniej edycji i tam też się pojawiło consomee. Szef Amaro chyba też ma w karcie - tłumaczy wybór Rafał.

20.54 Vienio znów podkręca atmosferę. - On był tak zestresowany, że nie przekazał mi całości wizji - mówi Kasia.

20.53 Tomasz Purol mówi o daniach Rafała: - Menu jest ambitne. To rzeczy na wysokim poziomie. - Dobra, rób, człowieku! - przerywa mu Rafał.

20.52 Vienio z kolei przygotuje tatar z tuńczyka z porem, smażoną cykorię z pureee z dynii, rosół cytrynowy z pstrągiem, ośmiornica na czarnej soczewicy z kawiorem oraz budyń z mleka kokosowego

20.51 Rafał poda pierogi z kalarepy, pieczony pasternak z rydzami, pomidorowe consomme z dorszem, polędwicę wołową ze śliwkami i sernik z batatów z malinami

20.50 Beata przygotuje między innymi śledzie, kotlet z dzika oraz sernik z kaszy jaglanej.

20.47 Uczestnicy losują teraz po dwa noże. Na każdym jest imię i nazwisko Top Chefa, który pomoże naszym uczestnikom w finale.Vienio wylosował Sebastiana i Kasię, Rafał Tomasza i Marcina, Beata Dawida i Martina.

20.45 - Przetrwaliście 10 tygodni i robiliście dokładnie to, czego chcieliśmy. A teraz zróbcie to, co wy chcecie - mówi Wojciech Modest Amaro. Finaliści są przyjemnie zaskoczeni! Na przygotowanie dań mają 2 godziny, a później co 8 minut muszą serwować kolejne dania.

20.44 Finaliści muszą przygotować pięciodaniowe menu degustacyjne.

20.41 - Vienio na pewno zaszaleje - mówi o pierwszym finaliście Ewa Wachowicz.

20.40 Rozpoczynamy relację na żywo! Bądźcie z nami!

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: