Se.pl styl życia dom i wnętrza Jaka patelnia do czego - jaką patelnię kupić

Jaka patelnia do czego - jaką patelnię kupić

24.08.2010, godz. 07:09 / aktualizacja 07.05.2011, godz. 23:15
Kuchnia
foto: Brak agencji
Kwadratowe, okrągłe, płaskie i z wgłębieniami na jajka - różne są nie tylko kształty patelni, ale i tworzywa, z których je wykonano. Dobra patelnia powinna być ciężka. A jeśli chcemy smażyć na małej ilości tłuszczu, należy wybrać patelnię z pokrywą teflonową.

Do smażenie na małej ilości tłuszczu najlepsza jest patelnia teflonowa. Nie należy jej jednak czyścić drapiącymi myjkami ani mieszać na niej potraw metalowymi sztućcami (odpowiednie się np. drewniane łopatki i łyżki).

Patelnie ze stali szlachetnej są cięższe metalowe pokryte teflonem. Na nich również można smażyć z niewielką ilością tłuszczu. Doskonale zachowują ciepło, co pozwala smażyć bardzo szybko.

Ciężkie, żeliwne patelnie są nieodporne na rdzę. Dlatego po umyciu należy je dokładnie osuszać i natłuszczać. Na nich jednak trudno cokolwiek przypalić. Patelnia żeliwna jest odpowiednia do smażenia steków, sznycli.

Do podgrzewania małych porcji potraw można wybrać patelnię aluminiową. Patelnia szybko się nagrzewa i szybko stygnie.

A najlepiej wybrać taką z drewnianą rączką. Wtedy na pewno się nie oparzymy.

Abecadło smażenia

Patelnię rozgrzewamy tak, aby pozostawiana na niej kropla wody zawrzała. Dopiero wtedy wlewamy tłuszcz, podgrzewamy go ok. 1-2 minut. Na gorący tłuszcz wrzucamy mięso, a gdy powierzchnia się zetnie lub zarumieni, zmniejszamy ogień.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: