KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl kobieta przepisy kulinarne ciasta BEZGLUTENOWE ciasto CZEKOLADOWE! Przepis

BEZGLUTENOWE ciasto CZEKOLADOWE! Przepis

02.07.2015, godz. 11:00
Czekolada
foto: SE/EAST NEWS

Jesteś w grupie osób uczulonych na gluten bądź cierpisz na celiakię? Nie musisz odmawiać sobie wszystkich potraw. Nietolerancja na gluten jest coraz bardziej popularna i rynek zapewnia konsumentom coraz szerszą gamę produktów. Jeśli lubisz słodkości, mamy coś w sam raz dla Ciebie! Oto przepis na pyszne BEZGLUTENOWE ciasto czekoladowe.

Niestety ciasta bez mąki nie są wysokie i puszyste. Przepis, który wam przedstawimy pomoże wam upiec ciasto miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Aby ładniej się prezentowało, ozdób je bitą śmietaną i owocami. Przygotuj tortownice 20 cm. Składniki, których potrzebujesz: 150 g masła, 150 g brązowego cukry, 200 g deserowej czekolady, 5 jajek, szczypta soli. Przygotowanie: W garnuszku rozpuść masło i połamaną w kostki czekoladę. Odstaw aż ostygnie. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianie. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do żółtek masę czekoladową - powoli, jednocześnie miksując. Na koniec łyżką, nie używając miksera delikatnie dodaj białka do pozostałej masy. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej delikatnie masę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż ciasto i piecz około 55 minut. Udekoruj do smaku!

Zobacz też: Czy GLUTEN szkodzi? Sprawdź czy możesz go spożywać

Przeczytaj też: Produkty, które jesz na co dzień uczulają NAJCZĘŚCIEJ! Zobacz jakie

Źródło: SuperAuto24.pl
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: