KOBIETA Przepisy kulinarne
SUPER EXPRESS.pl kobieta przepisy kulinarne ciasta Przepis na WEGAŃSKI mazurek - łatwy i szybki!

Przepis na WEGAŃSKI mazurek - łatwy i szybki!

25.03.2016, godz. 18:00
mazurek
foto: EAST NEWS

Jeśli jesteś weganką, przygotuj na Wielkanoc wegański mazurek z... mąki jaglanej! Taki mazurek jest też doskonały dla osób z celiklią lyub uczulonych na gluten. Poznaj przepis na świetny mazurek wegański, który z pewnością będzie smakować całej rodzinie.

Wegański mazurek jest pyszny, zdrowy i idealny dla osób na diecie zarówno wegańskiej, jak i bezglutenowej. Przepis zaprezentowała blogerka olgasmile.com. Podstawą jej mazurka wegańskiego jest mąka jaglana, z której przygotowuje też chleb, sernik czy szarlotkę. Przepis na wielkanocny mazurek też jest doskonały i z pewnością zachwyci twoją rodzinę, nawet jeśli jej członkowie nie są weganami.

Składniki na wielkanocny mazurek wegański:

200 g mąki jaglanej
100 g kaszki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki siemienia lnianego
100 ml wrzątku
150 g masła lub margaryny
2 łyżki curku
sól

Składniki do dekoracji:

1 słoik powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
skórka pomarańczy
orzeszki

Jak przygotować?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.  Zmiel siemię lniane i zalej je wrzątkiem. Wymieszaj widelcem, a następne blenderem. Zmieszaj wszystkie składniki (poza tymi, które posłużą ci do dekoracji) i ukształtuj kulkę, którą musisz włożyć do lodówki na ok. 40 minut. Z ciasta ulep kształt mazurka i włóż je do piekarnika na 15-20 minut. W tym czasie zmieszaj powidła i kakao - tę masę nałóż na mazurek. Dodaj orzechy i skórkę z pomarańczy. Gotowe!

Zobacz: Potrawy wielkanocne, których powinna UNIKAĆ kobieta w ciąży

Przeczytaj też: Jak ozdobić paznokcie na Wielkanoc? Oto idealny manicure na święta! DUŻO ZDJĘĆ

Źródło: YouTube
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: