Przepisy na pyszne WIELKANOCNE MAZURKI

2015-03-02 15:30

Wielkanoc już wkrótce, a na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych ciast. Dlatego przedstawiamy przepisy na pyszne mazurki wielkanocne!

Wielkanoc to najważniejsze święto dla każdej wierzącej osoby. Przygotowania do wielkanocnej niedzieli zaczynają się już podczas Wielkiego Postu. Wobec tego warto już teraz zapoznać się z najlepszymi przepisami na tradycyjne wielkanocne potrawy. A do nich zdecydowanie należy mazurek!

Przepisy na wielkanocne mazurki

Mazurek kokosowy

Składniki

Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, szklanka cukru pudru, 0,5 kostki masła, 3 ugotowane na twardo żółtka

Masa: 3 białka, szklanka wiórków kokosowych, skórka starta z cytryny, sok z 1 cytryny, szczypta soli, szklanka cukru pudru

Mąkę przesiej do miski i dosyp cukier. Dodaj masło i żółtka, po czym zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj masę. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier i wiórki. Dolej sok i skórkę z cytryny, po czym intensywnie wymieszaj.

Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wylej do niej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz około 20 minut w temp 200-220 stopni.

Po ostudzeniu upieczonego ciasta, wylej na nie masę kokosową. Możesz wstawić mazurka na 2 godziny do lodówki lub zapiec w piekarniku przez około 15 minut. Na koniec udekoruj ciasto płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub bakaliami.

Mazurek kajmakowy

Składniki

Ciasto: 150 g miękkiego masła, 60 gr cukru pudru, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150 g mąki pszennej, 75 gr mąki ziemniaczanej

Masa: 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki, łyżka płynnego miodu, 2 łyżki masła

W misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj ekstrakt z wanilii i przesiane ze sobą dwa rodzaje mąki. Ugnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 15 minut. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.

Odłóż 1/3 ciasta, a resztę wyłóż na posmarowany tłuszczem blat. Z pozostałego ciasta zrób kilka cienkich wałków. Jeden z nich ułóż na brzegach formy, tworząc ozdobny rant. Z reszty ułóż kratkę na całej powierzchni mazurka. Piecz około 30 minut.

W mięczyczasie przygotuj masę. Do rondelka wlej mleko skondensowane. Dodaj miód i masło, a następnie gotuj 8-10 minut na małym ogniu. Mieszaj co chwilę drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na brązowy. Wylej masę na upieczony spód i odstaw na około godzinę.

Zobacz też: Jak schudnąć po Świętach Wielkanocnych? Polecamy agrofitness!

Mazurek czekoladowy

Składniki

Ciasto: 300 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru pudru, 200 g masła, 3 żółtka, 1 cukier wanilinowy

Masa: 2 polewy czekoladowe, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki

Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj masło, żółtka i cukier wanilinowy. Zagnieć ciasto i owiń folią. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Posmaruj formę do pieczenia tłuszczem. Wyłóż na nią ciasto. Pamiętaj o uformowaniu brzegów (około 1,5 cm wyższe). Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz około 20 minut w temp. 190 stopni.

Wystudzony spód posmaruj dżemem. Rozpuść polewy w kąpieli wodnej i przelej do rondelka. Wymieszaj ze śmietanką. Polewę wylej na ciasto, rozsmaruj i odstaw do zastygnięcia. Na koniec udekoruj wedle uznania.

Mazurek marcepanowy

Składniki

Ciasto: 300 g mąki, 200 g margaryny, 150 g cukru, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany, szczypta soli

Masa: 200 g migdałów mielonych, 200 g cukru pudru, sok z cytryny, aromat migdałowy,

Lukier: 3/4 szklanki cukru, woda, sok z połowy cytryny

Zagnieć składniki ciasta i wstaw je do lodówki na 15 minut. Posmaruj formę do pieczenia tłuszczem i wyłóż na nią ciasto. Pamiętaj o uformowaniu brzegów (około 1,5 cm wyższe). Piecz w temp 180 stopni przez około 20 minut.

Zmiel migdały i utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj kilka kropli aromatu migdałowego i soku z cytryny. Wyłóż na upieczone wcześniej ciasto.

Następnie przygotuj lukier. Dodaj do cukru niewielką wilość wody i gotuj tak, żeby powstała płynna masa przypominająca syrop. Dodaj sok z cytryny i trochę aromatu migdałowego. Po zdjęciu z ognia ucieraj aż do powstania białej masy lukrowej. Polej masę migdałową i udekoruj mazurek.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki