Przepis na tanie ciasto czekoladowe z 2 składników

2021-03-29
ciasto, ciasto czekoladowe
Autor: pixabay.com Ciasto czekoladowe - doskonale smakuje polane płynną czekoladą.
łatwy
15 min
4

Ciasto czekoladowe to przysmak większości dzieci i dorosłych. Jest wiele przepisów na zrobienie typowego chocolate cake. Wiele z nich jest jednak kosztownych i skomplikowanych. Pokażemy ci film jak zrobić ciasto czekoladowe jedynie z dwóch składników!

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 3 opakowania czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj dwie miski: większą i mniejszą. 
  • Następnie odseparuj białka od żółtka wszystkich 3 jajek, umieszczając białka w większej misce. Włóż białka do lodówki.
  • Następnie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • W kolejnej misce połam czekoladę na drobne kawałki. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Delikatnie mieszaj. Czekolada powoli będzie się topić. Mieszaj aż do uzyskania płynnej konsystencji.
  • Wyjmij miskę z białkami z lodówki i ubijaj je na sztywną pianę. Będą gotowe, jeśli białko podczas poruszania miską nie będzie się ruszać.
  • Następnie do płynnej czekolady dodaj 3 żółtka. Delikatnie wymieszaj. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji stopniowo dodawaj białko (nie wszystko na raz, żeby nie straciło swojej objętości) i dalej delikatnie mieszaj.
  • Wybierz niewielką formę. Możesz użyć papieru do pieczenia, który wyłożysz w naczyniu żaroodpornym. Jeśli korzystasz z tradycyjnej blachy wysmaruj ją delikatnie masłem bądź olejem, żeby ciasto nie przywarło.
  • Piecz w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.
  • Dla smaku możesz posypać je cukrem pudrem, polać płynną czekoladą bądź ozdobić owocami.