Se.pl styl życia przepisy kulinarne Cukinia pasteryzowana [PRZEPIS] - jak zrobić, co dodać

Cukinia pasteryzowana [PRZEPIS] - jak zrobić, co dodać

20.07.2013, godz. 11:00 / aktualizacja 20.07.2013, godz. 14:34
Cukinia
foto: EAST NEWS

Cukinia pasteryzowana
Koszt: 4 zł

Składniki: 1 kg cukinii, 0,75 litra wody, 3 dag soli, 1 dag cukru, 10 g kwasku cytrynowego, kilka gałązek kopru z nasionami, kilka ziaren pieprzu, 10 dag cebuli, listek laurowy

Cukinia jest pysznym warzywem, które ma mało kalorii i sprzyja przemianie materii. Warto ją jeść szczególnie teraz, kiedy trwa sezon na nią. Można ją grillować, smażyć, zapiekać,  dusić, gotować i jeść na surowo. Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy, jak przyrządzić smaczną cukinię pasteryzowaną.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie umyć i pokroić na dość grube krążki. Układać w przygotowanych słojach, ciasno obok siebie. Do każdego słoika włożyć po odrobinie przypraw. Ugotować zalewę i gorącą napełnić słoiki do wysokości 2 cm poniżej otworu. Zamknąć i pasteryzować w temperaturze 95 st. C. przez 20 minut.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: