KOBIETA Przepisy kulinarne
SUPER EXPRESS.pl kobieta przepisy kulinarne Czereśniowa galaretka [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

Czereśniowa galaretka [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

23.07.2013, godz. 10:00
czereśnie
foto: © AKPA

Czereśniowa galaretka
Koszt: 16 zł

Składniki:

Na konfitury: 1 kg czereśni, 1 kg cukru, 1 3/4 szklanki wody
Na galaretkę
: 1/2 l soku mieszanego z czarnych i czerwonych porzeczek, 40 dag cukru

Czereśnie to pyszne i zdrowe owoce. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Można z nich zrobić ciekawe przetwory. Powiemy, jak zrobić smaczna galaretkę czereśniową.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Czereśnie umyć i wydrylować. W garnku wymieszać cukier z wodą, zagotować. Wrzucić czereśnie, gotować 5 min od zawrzenia, odstawić na 12 godzin. Gotowanie powtórzyć jeszcze dwa razy. Odszumować i odlać sok. Do soku czereśniowego dodać cukier i zagotować. Kiedy zacznie krzepnąć dodać czereśnie i raz jeszcze zagotować. Gorącą konfiturę nałożyć do słoików.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: