KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl styl życia przepisy kulinarne desery Przepis na wegański makowiec. Zaskocz rodzinę na święta!

Przepis na wegański makowiec. Zaskocz rodzinę na święta!

15.12.2015, godz. 15:30
Makowiec
Makowiec foto: EAST NEWS

Jesteś wege lub masz w rodzinie kogoś takiego? Zadbaj, żeby na świątecznym stole znalazło się coś pysznego dla każdego! Oto przepis na wegański makowiec.

Czego potrzebujesz:

1 i 1/2 szklanki maku
50 g oleju kokosowego
2 duże banany
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mielonych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki wiśni (dowolnych)
50 g ciemnej czekolady
2 łyżki likieru migdałowego

Sposób przygotowania:

Mak należy wysypać na sitko i przelać wrzątkiem. Dobrze byłoby go zmielić, ale jeśli nie mamy sprzętu - ugotujmy go w 2 szklankach wody (gotujemy do momentu aż się wchłonie woda) i po tym zabiegu zmielmy go ręcznym blenderem.

Do maku dodajemy olej kokosowy, i rozpaćkane widelcem banany (można je zblendować). Dodajemy wiórki kokosowe, mielone migdały, rodzynki, wiśnie, startą czekoladę, likier i całość mieszamy. Masa powinna być słodka - w razie potrzeby dodajmy więcej słodyczy.

Masę wykładamy na tortownicę i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny.

Zobacz: Kim Kardashian zjadła swoje łożysko!

Źródło: mra
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: