Do użycia ciasta na gofry potrzebujesz niemal takich samych składników, jak do przygotowania naleśników. Przygotuj: 2 jaja, wodę, olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Według niektórych przepisów, możesz też użyć szczypty soli. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Natomiast do żółtek dodaj 1/3 szklanki oleju, dwie szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Na koniec możesz dodać szczyptę soli. Następnie dodaj do tej masy ubite białka. Jeśli nie dysponujesz gofrownicą, tak przygotowaną masę wlej do silikonowej płytkiej formy, na patelnię bądź do tostera. Jeżeli dysponujesz silikonową formą, wypełnij ją do końca i piecz w rozgrzanym piekarniku. Jeśli nie posiadasz silikonowej formy do gofrów i będziesz je piekła na patelni, zmodyfikuj przepis. Zmiksuj dwa jaja, łyżeczkę cukru waniliowego i pół szklanki oleju. Dodaj dwie szklanki mleka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie szklanki mąki. Wszystko wymieszaj. Wlewaj na rozgrzany olej, jakbyś smażyła placki. W przypadku pieczenia gofrów w tosterze użyj trzech jajek, pół roztopionej kostki masła, pół szklanki cukru i pół szklanki wody. Do takiej masy dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia i cukru waniliowego. Wlej masę do tostera, jednak go nie zamykaj, żeby ciasto nie wylewało się po bokach. Do gotowych gofrów możesz dodać ulubione dodatki, takie jak: bitą śmietanę, owoce sezonowe, dżem czy cukier puder. Szalej do woli. Smacznego!
Zobacz też: Przepis na domowe lody bananowe. Twoje dzieci będą nimi zachwycone
Przeczytaj też: DOMOWE LODY! Zrób je sama!