Suflet czekoladowy: łatwy przepis bez piany z białek

2021-03-29
Suflet czekoladowy: prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Suflet czekoladowy podany na ciepło i posypany cynamonem to pyszny deser na chłodniejsze dni. 
łatwy
15 min
4

Suflet czekoladowy to lekki i elegancki deser. Można go upiec w ramekinach (porcelanowych naczynkach do pieczenia) lub foremkach do muffinów. Można także wydrążyć pomarańcze (sok wypić) i napełnić masą sufletową. Czekoladowy suflet to eleganckie zakończenie odświętnego obiadu. Będzie smakował każdemu, a jego przygotowanie zajmie kilka chwil.

SKŁADNIKI

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania ramekinów lub foremek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Do ciepłej czekolady dodać całe jajka i wymieszać.
  • Dodać cukier, mąkę, ekstrakt wanilii i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać. 
  • Foremki wysmarować masłem, masę rozdzielić na foremki.
  • Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 45 minut.
  • Gotowy suflet posypać cukrem pudrem lub cynamonem.