Wigilia 2014. Ciasteczka świąteczne według przepisu Anny Starmach

2014-12-16 15:18

Nie masz czasu na świąteczne wypieki! Mamy prosty i szybki przepis Anny Starmach na świąteczne ciasteczka. Na pewno posmakują twoim najbliższym i ozdobią wigilijny stół.

Składniki:

jasna masa:
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
ciemna masa:
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- cukier puder
- marmolada wiśniowa
- marmolada jabłkowa
- sok z jednej cytryny
- 3-4 łyżki wody

Przygotowanie:

Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw do ostygnięcia. Wymieszajmasło, jajko, mąkę, cukier puder, sól i  ekstrakt waniliowy w misce na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Tak samo postąp z ciemną masą, dodając na koniec ostudzoną czekoladę. Po upływie godziny wyjmij obie masy, rozwiń i kolejno rozwałkuj na grubość 3mm, na blacie oprószonym mąką. Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wytnij z ciast gwiazdki parami, po jednej gwiazdce z dziurką i bez, ułóż na blasze. Piecz przez 15-20 minut a następnie wyjmij do ostygnięcia. Posmaruj połowę pełnych gwiazdek konfiturą wiśniową a drugą konfiturą jabłkową. Sklej gwiazdki pełne z tymi z otworkami i odstawić. Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru pudru. Powstałym lukrem posmaruj część gwiazdek a resztę oprósz cukrem pudrem. Podawaj ciasteczka gdy lukier zastygnie.

Zobacz: Boże Narodzenie 2014. Justyna Steczkowska przygotowanie świąt spycha na męża!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki