KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Hummus

10.01.2014, godz. 02:00
Hummus
foto:

Kuchnie świata: kuchnia arabska

Składniki:
* 5 łyżek ziaren sezamu
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* ząbek czosnku
* sok z połówki cytryny
* 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
* 1/3 szklanki zimnej wody
* sól

Sposób przygotowania:
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i delikatnie uprażyć, mieszając. Ostudzić, dodać oliwę i zmiksować. Dodać pozostałe składniki i miksować na jednorodną masę, dodając stopniowo ciecierzycę, wodę i sól. Zamiast miksować sezam z oliwą, można też użyć gotowej pasty tahini w ilości ok. 5 łyżek.

Czy wiesz, że...

Hummus jest potrawą pochodzącą z Libanu, bardzo popularną w kuchni arabskiej i kaukaskiej. Zwykle podaje się go jako zimną przekąskę w miseczce lub na talerzu z dodatkiem pieczywa typu pita

lub z pokrojonymi warzywami.

tagi: HUMMUS HUMUS
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: