KOBIETA Przepisy kulinarne

Masa orzechowa do tortów i mazurów

Cookie
0000__grill_20_07
Opis:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka masła
  • cukier waniliowy
  • 25 dkg orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Orzechy rozdrobnić. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać masło, mleko i orzechy. Zagotować. Uwaga: doprowadzając masę do wrzenia, cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Po wystudzeniu przekładać nią krążki tortowe lub mazurki. Świetnie smakuje także z podłożem piernikowym. Można ciasto udekorować lukrem marcepanowym lub/i czekoladą oraz całymi orzechami.

Masa jest pyszna, ale uprzedzam - niestety - tucząca, jednak spożyta okazjonalnie i w niewielkich ilościach może nie narobi Wam zbyt dużych szkód w wyglądzie.

Znajdź nas: