KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Pory faszerowane

Redakcja
pory_faszerowane_db
Opis:
  • 4 grube pory
  • szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 jajko
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 łyżki rodzynków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • imbir w proszku
  • curry
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka wg smaku.
Sposób przygotowania
Z porów odcinamy korzenie i intensywnie zielone liście. Pozostałe części dzielimy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy. Z porów wyjmujemy płaskie wewnętrzne części które siekamy i dusimy na oliwie w rondlu przez 3-4 minuty. Ugotowany na sypko ryż mieszamy w misce z surowym jajkiem uduszonymi porami wypłukanymi rodzynkami posiekaną natką pietruszki i przyprawami dodanymi według smaku. Farsz powinien być pikantno-słodki. Nadziewamy nim łódeczki z połówek porów które układamy ciasno w rondlu. Zalewamy bulionem i dusimy aż pory będą miękkie. Łódeczki przekładamy na półmisek a do powstałego podczas duszenia sosu dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy odparowując do pożądanej gęstości. Gorącym sosem polewamy pory i podajemy z bagietką.
Znajdź nas: