KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Pory marynowane

Redakcja
Opis:
  • 1 kg porów.
  • Do dekoracji 2 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki.
  • Marynata:
  • 50 ml białego winnego octu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 małe cebulki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania
Z porów odcinamy zgrubiałe korzonki i intensywnie zieloną część. Jasne kawałki porów bardzo starannie płuczemy pod bieżącą wodą a następnie wiążemy bawełnianą nicią w pęczki po 3 i gotujemy w osolonym i ocukrzonym wrzątku przez 10 minut. Delikatnie wyjmujemy odcedzamy przelewamy zimną wodą na sicie i odkładamy na półmisek do wystudzenia. Przygotowujemy zalewę. Ocet dokładnie mieszamy z musztardą doprawiając solą i pieprzem. Pomału dolewamy oliwę jednocześnie intensywnie marynatę mieszając tak by uzyskała konsystencję gładkiej emulsji. Na końcu dodajemy posiekane drobniutko cebulki i ostatecznie doprawiamy do smaku. Wiązki porów dokładnie osuszamy. Każdą dzielimy na 3 części a po odwiązaniu nici przekładamy do salaterki. Pory zalewamy marynatą przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny. Co kwadrans przewracamy pory na drugą stronę by równomiernie nasiąkły marynatą.
Znajdź nas: