KOBIETA Przepisy kulinarne

Pory w cieście

Redakcja
pory_w_ciescie_db
Opis:
  • 1 kg grubych porów
  • sól
  • cukier do smaku.
  • Ciasto:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka ziaren sezamowych
  • sól.
Sposób przygotowania
Pory dokładnie czyścimy, odcinając stwardniałe korzonki i zielone liście. Pozostałe części gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, w osolonym i ocukrzonym wrzątku przez 10 minut. Odcedzone i przestudzone pory dzielimy na centymetrowe plastry, osuszamy. Ze śmietany, mąki, jajka, proszku do pieczenia, sezamu i soli przygotowujemy dosyć gęste ciasto o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej (sporo). Na widelec nadziewamy obtoczony w mące plaster pora, zanurzamy w cieście, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoto z każdej strony i osączamy na pergaminie wyłożonym na talerzu. Pory w cieście można podawać jako przekąskę do piwa lub wina albo z sosem pomidorowym jako lekkie danie kolacyjne.
Znajdź nas: