KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Ziemniaki po grecku (lub węgiersku)

barbarar
3_farsze_do_pierogow
Opis:
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2/3 szklanki oleju
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • jedna średnia cebula
  • jedna papryka - w wersji węgierskiej
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć, jeśli są różnej wielkości to przekroić tak, żeby wszystkie były mniej więcej jednakowe. Do rondla z grubym dnem lub teflonowego wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę obraną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać przecier, zamieszać, podgrzać. Wsypać sól potrzebną do posolenia garnka ziemniaków i dodać trochę pieprzu. W końcu włożyć do rondla ziemniaki i całość zalać wodą tak, żeby je pokryć. Gotować pod przykrywką do miękkości.

Jeśli chcemy mieć kartofle całe w pysznym sosie to przed włożeniem ich do garnka należy je osuszyć np. w ręczniku jednorazowym. Jeśli chcemy, żeby się rozpadały wkładamy mokre.

Jeśli mamy zimną pieczeń, cielęcą lub wieprzową, to na ostatnie 5 minut gotowania układamy na wierzchu ziemniaków pokrojone plastry, żeby się pod zamkniętą przykrywką podgrzały.

Jeśli chcemy mieć ziemniaku po węgiersku - powtarzamy cały przepis, ale na początku wkładamy do garnka w miejsce cebuli pokrojonej w kostkę cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w paski. Sa to jakby ziemniaki ugotowane w leczo.

Niewiele pracy, a ziemniaki nabierają zupełnie nowego smaku i innego stylu

Znajdź nas: