KOBIETA Przepisy kulinarne

Gęś gajowego z Wielkopolski

Wojciech Wiciak
Opis:
  • 1 kg piersi gęsi
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag marchewki
  • 10 dag selera
  • 7 dag suszonych śliwek
  • 70 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania
Receptura pana Wojciecha Wiciaka, kuchmistrza z hotelu Mercure w Poznaniu. Jego gęś gajowego, serwowana w zaimprowizowanej Karczmie Wielkopolskiej na targach Tour-Salon w Poznaniu, budziła niekłamany zachwyt gości.

Pierś gęsi nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godz. do chłodnego miejsca. Warzywa (seler, marchew) kroimy w zapałkę, a następnie blanszujemy. Pierś gęsi wstawiamy do piekarnika (160-180°), pieczemy podlewając wywarem warzywnym oraz czerwonym winem. Powstały w wyniku pieczenia sos przecedzamy oraz dodajemy do niego blanszowane warzywa i pokrojone w paski śliwki. Dodajemy resztę wina i doprawiamy do smaku. Najsmaczniejsza jest pierś z pyzami drożdżowymi i zasmażanymi buraczkami.

Znajdź nas: