KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Kaczka alla Scappi

Redakcja
10122002kaczka
Opis:
  • 1 kaczka,
  • 10 dag śliwek suszonych,
  • 10 dag szynki gotowanej,
  • 10 dag rodzynków namoczonych w winie,
  • 350 ml czerwonego wina,
  • 50 ml brandy,
  • 30 ml czerwonego octu winnego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka białego pieprzu,
  • goździki zmielone,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir,
  • sól,
  • pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Rodzynki po umyciu zalewamy 100 ml wina i odstawiamy, by nabrały aromatu. Kaczkę po sprawieniu dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do dużego płaskiego rondla wkładamy kaczkę, zalewamy octem z winem, dodajemy śliwki, rodzynki i pozostałe przyprawy. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie przekładamy kaczkę z wywarem do brytfanny i pieczemy pod przykryciem w temp. 160 st. C, podlewając co jakiś czas tworzącym się sosem. Na ostatnie 15 minut odkrywamy brytfannę, by kaczka ładnie się zarumieniła. Przed podaniem kaczkę luzujemy z kości i dzielimy na porcje. Sos z pieczenia podgrzewamy z łyżką masła i brandy. Polewamy nim kaczkę lub podajemy oddzielnie w sosjerce.
Znajdź nas: