KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Pyszny gulasz

Agata S.
0000__grill_20_07
Opis:
  • średnia pierś kurczaka lub ok. 30 dkg innego mięsa
  • 2 łyżki wina półwytrawnego
  • 0,5 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do mięs
  • po 2-3 ziarenka pieprzu, suszonego jałowca, ziela ang.
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • jeśli ktoś lubi - czosnek granulowany
Sposób przygotowania
Mięso i cebulę pokroić w kostkę, dodać przyprawy, wino, olej i ocet. Wymieszać, następnie przełożyć do miski i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny (najlepiej na noc). Następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, lub margaryny w wysokim rondlu i podlać wodą. Doprawić do smaku. Można dodać suszone grzybki (1,2 sztuki, lub pokrojone na drobno pieczarki). Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. jeśli ktoś lubi gęsty sos, proponuję zrobic tzw. zasmażkę z mąki i wody, lub/ i smietanki...

Można dodać bazylie, koperek, czy inne zioła... Najlepiej podawać z kaszą gryczaną, lub jęczmienną. W podobny sposób można przygotować wątróbkę...

Znajdź nas: