Dżem z jeżyn i dzikiej róży [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

2013-07-22 13:00

Dżem z jeżyn i dzikiej różyKoszt: 18 złSkładniki: 50 dag dzikiej róży, 50 dag jeżyn, 1 kg cukru, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 1 szklanka wody

Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Warto je jeść szczególnie teraz, kiedy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić różne przetwory. Powiemy, jak przyrządzić smaczny dżem z jeżyn i dzikiej róży.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Oczyszczoną dziką różę zalewamy wodą. Dusimy 2 godziny, a następnie miksujemy. Potem do powstałej masy dodajemy jeżyny i cukier. Całość dusimy 30 minut. Na koniec wlewamy alkohol, nakładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki