Se.pl styl życia przepisy kulinarne Dżem z jeżyn i dzikiej róży [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

Dżem z jeżyn i dzikiej róży [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

22.07.2013, godz. 11:00 / aktualizacja 22.07.2013, godz. 10:59
jezyny_owoce
foto: EAST NEWS

Dżem z jeżyn i dzikiej róży
Koszt: 18 zł

Składniki: 50 dag dzikiej róży, 50 dag jeżyn, 1 kg cukru, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 1 szklanka wody

Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Warto je jeść szczególnie teraz, kiedy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić różne przetwory. Powiemy, jak przyrządzić smaczny dżem z jeżyn i dzikiej róży.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Oczyszczoną dziką różę zalewamy wodą. Dusimy 2 godziny, a następnie miksujemy. Potem do powstałej masy dodajemy jeżyny i cukier. Całość dusimy 30 minut. Na koniec wlewamy alkohol, nakładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: