Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

2021-03-31
Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną
Autor: thinkstockphotos.com Zupa grzybowa jest smaczniejsza z dodatkiem śmietany
łatwy
45 min
4

Zupa grzybowa to klasyka polskiej kuchni. Zimą przygotowujemy ją z suszonych grzybów, jednak latem i jesienią warto do jej przygotowania wykorzystać grzyby świeże, prosto z lasu. Aromatyczną zupę grzybową najczęściej podaje się ze śmietaną, która nadaje jej aksamitnej konsystencji.

SKŁADNIKI

  • 30-40 dag grzybów leśnych,
  • 2 szklanki wywaru warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • szklanka śmietany,
  • tymianek,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże grzyby starannie umyć, obrać, pokroić, dodać posiekaną cebulę i szczyptę tymianku i przesmażyć na 1 łyżce masła.
  • Połowę grzybów rzełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wywaru i gotować do miękkości, ok.15 minut.
  • Zmiksować, dolać wywar z resztą ugotowanych leśnych grzybów.
  • W rondelku stopić masło, połączyć z mąką na gładką zasmażkę.
  • Stale mieszając, dodać do gotującej się zupy.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać ze śmietaną.