Przepis na risotto z porem i grzybami

2021-03-29
Risotto z porami i grzybami - sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Risotto z porami i grzybami to smaczne danie, łatwe do przygotowania
łatwy
40 min
4

Prosty i szybki przepis na risotto z grzybami i porem to nasza propozycja na wyśmienity obiad. Przygotuj smaczne risotto z dużą ilością parmezanu i podawaj póki gorące. Ser musi się ciągnąć! Oto, jak zrobić szybkie risotto krok po kroku. 

SKŁADNIKI

  • 25 g masła
  • por
  • ząbek czosnku
  • 300 g ryżu do risotto
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 250 g pieczarek
  • 50 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło, pokrojonego w talarki pora, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy umieść w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika na 5 minut na najwyższą temperaturę.
  • Do gorących warzyw dodaj ryż i zalej całość wywarem warzywnym. Piecz kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie możesz na patelni podsmażyć pieczarki - dodaj je do ryżu i piecz jeszcze 6 minut.
  • Do gorącego risotto dodaj połowę parmezanu, wymieszaj i odstaw.
  • Risotto podawaj posypane resztą sera, z sałatą.
  •