Spiżarnia Super Expressu: Przetwory z Grzybów

2014-08-27 4:00

Marynowane grzyby. Najlepszy przepisy na zimę!

Kwaśne maślaki w zalewie

Składniki:

ok. 2 kg małych maślaków

875 ml wody (ok. 3,5 szklanki)

1 szklanka octu (10-proc.)

2 łyżki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

łyżeczka ziaren gorczycy

łyżeczka ziaren pieprzu

łyżeczka ziaren kolendry

6 liści laurowych

łyżka ziaren kopru

1 marchew

1 cebula

sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Maślaki oczyścić, usuwając skórkę z kapeluszy i starannie wypłukać. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i połówek cebuli, ugotować do miękkości, po czym dokładnie odcedzić na sicie. Cebulę usunąć. Cukier, sól, gorczycę, pieprz, kolendrę, liście laurowe i koper zalać wodą z octem i zagotować. Grzyby

przełożyć do niewielkich słoików,

dodać pokrojoną obgotowaną marchew,

zalać zalewą. Zakręcić, pasteryzować we wrzącej wodzie około pół godziny, ostudzić i wyjąć.

PORADA

Zamarynować, nie zmarnować

Borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski to grzyby doskonale nadające się do zamarynowania. Małe owocniki marynuje się w całości. Te większe, z których do użycia nadają się same kapelusze, można (niezbyt drobno) pokroić.

Poszczególne gatunki marynuje się oddzielnie. Oczyszczone grzyby gotuje się (po wrzuceniu do wrzątku) w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli, którą potem należy usunąć, ponieważ niekorzystnie zmienia smak grzybów i zwiększa ryzyko ich pleśnienia. Miękkie i ostudzone grzyby zalewa się wodą z octem, cukrem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do zalewy można dodać krążki lekko obgotowanej (nie ugotowanej na miękko) marchwi.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Zobacz: Ogórki kiszone z dodatkami [PRZEPIS] - zalewa, co dodawać, ile soli wsypać

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki