Czego potrzebujesz:
250 g mrożonych podgrzybków
500 g kapusty kiszonej
1 cebula
pół jabłka
2 łyżki oliwy
pół szklanki białego wina lub wody lub domowego bulionu
ćwierć szklanki wody
100 g suszonej żurawiny (lu pokrojonych suszonych śliwek, rodzynek)
pół łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
pół łyżeczki kminku
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Podgrzybki rozmrozić i pokroić na małe kawałki, kapustę wyłożyć na sitko i opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce. I to tyle z przygotowań! Na dużej patelni podgrzej oliwę i zeszklij cebulkę. Dodaj kapustę i przyprawy, smaż, po chwili dodaj grzyby u jabłko. Dolej wody i poczekaj aż się zagotuje. Teraz, już na sam koniec, dodaj rodzynki/żurawinę/śliwki. Gotuj, aż nadmiar wody odparuje i gotowe!
Przepyszna kapusta może służyć jako nadzienie do pierogów lub pasztecików!