KOBIETA Przepisy kulinarne

Barszcz czerwony

Redakcja
dot
Opis:
  • 1-1,5 kg buraków
  • porcja włoszczyzny bez porów
  • 1 suszony kapelusz grzybowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej
Sposób przygotowania

Buraki po dokładnym wyszorowaniu gotujemy w niewielkiej ilości wody lub pieczemy w piekarniku. Włoszczyznę zalewamy 3 litrami wody, dodajemy umyty kapelusz grzybowy, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotujemy, aż włoszczyzna będzie miękka.

>>> Przepisy na dania wigilijne na SE.pl

Buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce jarzynowej. Wyjmujemy z wywaru warzywa (będą do sałatki jarzynowej). Do wrzącego wrzucamy starte buraki i od razu zdejmujemy z ognia. Dodajemy 1 łyżkę oleju, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Delikatnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na min. 24 godziny. Doprawiamy do smaku tuż przed podaniem, uprzednio odcedzając barszczyk.

Znajdź nas: