KOBIETA Przepisy kulinarne

Węgorz faszerowany musem ze szczupaka w occie

Bogdan Jeżewski, kuchmistrz z Hotelu Park w Olsztynie
wegorz_faszer_musem
Opis:
  • 1 węgorz
  • 1 filet ze szczupaka
  • szczypta kurkumy
  • 10 oliwek nadziewanych papryką
  • mała włoszczyzna
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet do smaku
Sposób przygotowania
Ze sprawionego węgorza wykrawamy delikatnie kręgosłup wraz z ościamii. Umyty filet szczupaka mielimy w maszynce, a następnie przecieramy przez sito. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kurkumę, która mus powinna zabarwić na żółto. Tak przygotowanym farszem nadziewamy węgorza, wciskając w środek oliwki. Węgorza owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do wcześniej ugotowanego bulionu z włoszczyzny (ok. 300 ml). Gotujemy na małym ogniu 25 minut. Powstały wywar odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Ponownie wkładamy do niego ugotowanego węgorza i odstawiamy na minimum 24 godziny. Podajemy na zimno, krojąc jak roladę.
Znajdź nas: