Aby przygotować ciasto na pizzę potrzeba:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oleju roślinnego
3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich zmieszanych z bazylią
Najpierw do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże i bardzo dobrze mieszamy. Potem dodajemy sól, cukier i intensywnie mieszając zaczynamy dolewać wodę. Z ciasta ma powstać jednolita kula o stabilnej masie. Taką kulę zostawiamy w misce pod przykryciem na pół godzinki. Przez ten czas powinno wyrosnąć.
Po tym czasie można ciasto rozwałkować na placek, porozciągać palcami - aż uformujemy oczekiwany kształt pizzy. I teraz pojawia się pytanie - co na taką pizzę położyć? Wszystko! Najpierw sos pomidorowy (przygotowany z pomidorowej pulpy z dodatkiem ziół, czosnku, kolendry, cebulki oliwek). Sos rozsmarowujemy i zaczynamy nakładać to, na co mamy ochotę - ser, pieczarki (podsmażone), paprykę, brokuły... Pizzę pieczemy w 220 stopniach do 25 min.
Zobacz: Te produkty spożywcze ochronią Cię przed rakiem piersi