KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Czerwona kapusta z owocami

Redakcja
kap_czerw_z_owocami_db
Opis:
  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 6 dag słoniny
  • 30 dag owoców: jabłek, śliwek, gruszek
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2-3 goździki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Sposób przygotowania
Kapustę myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy głąb, i kroimy jeszcze raz na pół. Ćwiartki kapusty szatkujemy, solimy i odstawiamy. Jabłka i gruszki kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ze śliwek usuwamy pestki. W dużym garnku topimy słoninę, następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, cukier, owoce i goździki. Garnek przykrywamy, dusimy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas i podlewając bulionem. To znakomity dodatek do ciemnego drobiu.
Znajdź nas: