KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne

Jarzynka do mięsa i ryb

Redakcja
Opis:
  • 4 bulwy kopru włoskiego
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 5 dag masła
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier do smaku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Bulwy kopru po wyczyszczeniu i umyciu kroimy na pół. Zagotowujemy 1,5 l wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Obgotowujemy bulwy przez 20 min i delikatnie odcedzamy. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem, układamy koper, kropimy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy wiórkami masła. Całość zalewamy winem i posypujemy natką pietruszki. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 min. Taka jarzynka doskonale komponuje się z baraniną.
Znajdź nas: