KOBIETA Przepisy kulinarne

Kapusta po bawarsku z kminkiem

Redakcja
kapusta_czerw_po_bawarsk_db
Opis:
  • 1 główka kapusty czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 szklanka rosołu mięsnego
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kapustę myjemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy głąb i szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w dosyć grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy cukier i rumienimy go ciągle mieszając. Dodajemy kapustę, cebulę, kminek, sól, pieprz i mieszając smażymy przez kilka minut. Zalewamy rosołem, a po zagotowaniu przykrywamy i dusimy około 15 minut, aż zmięknie, ale zachowa jeszcze jędrność. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Tak przyrządzona kapusta jest najlepsza do golonki.
Znajdź nas: