Tarta na słono z serem feta, karmelizowaną cebulą i oliwkami

2021-03-29
Kinga Molenda
Tarta na słono z serem feta, karmelizowaną cebulą i oliwkami
Autor: Shutterstock Tarta z karmelizowaną cebulą, serem feta i oliwkami
łatwy
35 min
4

Ta tarta ma słowno z serem feta, karmelizowaną cebulą i oliwkami doskonale się nada na przekąskę na przyjęciu - jeśli ją pokroimy w mniejsze kawałki, albo jako bezmięsny obiad. Dodatek karmelizowanej cebuli zachwyci wszystkich, zarówno gości, jak i domowników.

SKŁADNIKI

  • 25g masła
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • cukier trzcinowy
  • ocet balsamiczny
  • 1 op. gotowego ciasta kruchego
  • 120 g fety
  • 100 g oliwek czarnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić.
  • Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki octu balsamicznego, smażyć aż sos zgęstnieje a cebula się skarmelizuje. Doprawić pieprzem i suszonym rozmarynem.
  • Rozwinąć kruche ciasto  i wyłożyć je na blachę. Nałożyć sos z patelni, dodać pokruszoną fetę i oliwki.
  • Piec przez 15-20 minut. Cisto powinno urosnąć, być złociste. Można podawać ze świeżą bazylią.
Kinga Molenda